Det rigtige mad til den firbenede

Offentlig gjort den 24/3-2010 i VendelboPosten

HJØRRING: Har din hund allergi eller er den bare kræsen. Det kan være svært at finde ud af, fordi vi trods tætte bånd har svært ved at snakke med vores hunde.

Hos Bonnie Dyrecenter i Bispensgade er de sikre på, at de nok kan finde den mad, som kan få menneskets bedste ven til at stortrives igen.

For det er ikke altid løsningen bare at supplere med lidt af din egen aftensmad i håbet om at lokke hunden til at spise sin mad. For det er jo ikke sikkert, at den får mad, som den egentlig bryder sig om.

Bonnie Dyrecenter har fået Rigtig Hundemad, som de garanterer, at enhver hund spiser op af hver dag.

- Den vil blive gladere og trives bedre, hvilket vil kunne ses på øjne, pels og daglig aktivitet. Dårlig ånde og dårlig pelslugt vil forsvinde. Tandsten samt belægninger på tænderne vil forsvinde på sigt, og noget så banalt som "hundeprutterne" vil mindskes, idet hunden nu får noget føde, som den rent faktisk kan fordøje og optage, lover Bonnie Dyrecenter.

Her ser de Rigtig Hundemad som fremtidens hundemad, og hvis hunden selv måtte vælge, så hoppede den med garanti ombord i kødet frem for de tørre piller.

- Nu skal vi bare have overbevist hundeejerne om, at hunden har ret. Råfodring er ikke en videnskab - det er i princippet bare logik og sund fornuft, mener de.

Og de ved, hvad de taler om. Begge ansatte i butikken
har nemlig hund ... og de firbenede er vilde med det nye hundefoder. Og selv en overvægtig Golden Retriever kan få sin rette figur tilbage med det rigtige mad.

- Udgangspunktet for vores virke er en overbevisning om at råfodring, populært kaldet B.A.R.F. er den rigtige måde at fodre vores hunde på. Hunden er nemlig fra naturens side skabt til at spise råt kød - ikke piller fremstillet på korn, soja, ris og biprodukter, der er konserveret med kemiske fenoler, fortæller pigerne i Bonnie Dyrecenter.

- Vi mener, "barf"-fodringsmetoden giver hundene mere energi og bedre livskvalitet i dagligdagen, og at "barf" kan afhjælpe mange af de sygdomme som vores hunde får af at leve på menneskenes vilkår, såsom kræft, allergi, tandproblemer, pelsproblemer med mere.

Flere hunde får allergi


Offentliggjort 03.04.10 kl. 08:44 på fpn.dk

Mange hunde klør sig i dag mere med poterne, end de logrer med halen. 20 pct. får allergi.

Det skriver Dagbladenes Bureau. Eksperter vurderer, at der kan være tale om godt hver femte hund. Og det sætter sit præg hos dyrlægerne.

- Hudproblemer i det hele taget er et af de helt store problemer, som vi ser her, og blandt de tilfælde er der mange, som viser sig at handle om allergi. Vi får tit hunde ind med store sår og infektioner, som primært skyldes allergien, fordi kløen er så intens, og en hund holder jo ikke igen, siger dyrlæge Jørgen Mikkelsen fra Åbyhøj Dyreklinik.

Han betegner udviklingen som frustrerende, fordi allergi kan være svær at helbrede. Ofte må dyrlægerne behandle med binyrebarkhormon, der i store mængder kan forkorte hundens liv.

Arvelig

Der er ingen entydig forklaring på, hvorfor en hund får allergi. Lidelsen er arvelig, og derfor kan det til dels ligge i generne. Men erfaringen viser også, at der er andre faktorer, som spiller ind. Hundens kost for eksempel. Eller et dårligt indemiljø.

Eksperter og andre hundekyndige er til gengæld enige om, at man bliver nødt til at tage fat på avlingen, hvis udviklingen skal bremses.

- En hund med allergi er en farlig cocktail at avle videre på. Derfor er det vigtigt at sætte bremsen i, hvis man opdager allergi hos en tæve, man har tænkt sig at avle på. Det kan være svært at kontrollere, fordi det er en lidelse, der pludselig opstår, men man kan i hvert fald appellere til opdrætternes samvittighed, siger Mette Schjærff, ph.d.-studerende og tidligere seniordyrlæge på Hospital for Mindre Husdyr ved Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, til Dagbladenes Bureau.

Svært problem

Dansk Kennel Klub erkender problemet.

- Men allergi kommer og går, og der findes i dag desværre ikke en test, der viser, om en hund lider af allergi eller ej. De, som har kendskab til en hunds allergi, er ejeren og dyrlægen, så det er her, ansvaret ligger, siger kommunikationskonsulent i klubben, Vibeke Knudsen.

Kilde: Dagbladenes Bureau

Tørfoder kan være skidt for din hund

Offentliggjort 08.04.10 kl. 13:11 på fpn.dk

Belgisk undersøgelse på 600 hunde: Tørkost forkorter hundens liv med tre år.

Hvis din hund er blandt de hunde, der får tørfoder, så er den ikke alene, for langt de fleste hunde får nemlig tørfoder. En ny undersøgelse peger imidlertid på, at tørfoderet forkorter hundenes levetid.

Det er en belgisk dyreakupunktør bag undersøgelsen, der hævder, at fodring med industrialiseret hundemad resulterer i allergier og fedme, som forkorter hundenes liv.

"De hunde, der var blevet fodret med forarbejdet købemad, døde tre år før de hunde, der fik hjemmelavet mad," fortæller Gerard Lippert til AFP om resultatet af undersøgelsen.

600 døde hunde

Årsagen til, at tørfoderet er dårligt for hundene, er i følge Gerard Lippert, at forarbejdningen af maden ødelægger vitaminer og næringsstoffer.

For at nå frem til konklusionen har Gerard Lippert undersøgt 600 hundelig og sammenholdt det med oplysninger om deres kost.

"Ligesom mennesker er vores kæledyr også blevet ofre for junkfood. I fortiden var hunde altædende rovdyr, men nu prøver vi at gøre dem til drøvtyggere," fortæller Gerard Lippert

Råt kød i stedet for tørfoder

På Dansk Barf Center bakker de op om Gerard Lipperts konklusion af, at tørfoder er dårligt for hundene. Barf står for Biologically Appropriate Raw Food eller Bones And Raw Food.

Kort sagt går barf-metoden ud på, at hundene skal spise råt kød og ben ligesom deres forfædre: ulvene. Diæten er ikke en ny opfindelse, for ifølge tilhængerne er metoden opfundet af naturen selv inden hunden blev et kæledyr.

Dansk Barf Center introducerede metoden som de første i Danmark for ti år siden og forsker som de eneste i landet i denne særlige kost.

Allergi og dårlig ånde

Der findes endnu ingen videnskabelige beviser for, at fodring med råt kød er bedre for hundene, men på Dansk Barf Center i Århus mener bestyrer Christa Nolde, at hundenes tiltagende livsstilssygdomme taler for sig selv.

Det er et faktum, at flere og flere hunde lider af allergi og fedme. Hundenes forfædre, ulvene, lider imidlertid aldrig under livsstilssygdomme og allergi, og det er ifølge Christa Nolde en naturlig følge af, at ulvene spiser deres naturlige kost, hvorimod hundene spiser under det unaturlige tørfoder.

"Jeg synes, at man bør undre sig over, den gennemsnitlige levealder for mange hunderacer er faldet mærkbart over de seneste 30 år. Man burde jo ellers forvente, at hundene lever længere nu, hvor vi er blevet så meget bedre til at behandle og operere dyr," fortæller Christa Nolde.

Hunde er rovdyr

De fleste kender nok den sure lugt af hundeånde. Netop den dårlige ånde, sur pels og allergi skyldes ifølge Christa Nolde, at hundene fodres med tørfoder.

"Hunde har rovdyrmaver, og derfor skal de også fodres derefter. At give hunde tørkost er lige så forkert som at give en hest kød," fortæller christa Nolde og fortsætter: "Og lige så vel som teenagere får bumser, hvis de kun spiser chips og chokolade, så får flere og flere hunde også hudproblemer på grund af tørfoderet."

Hun fremhæver endvidere, at hunde fodret med råt kød også laver mindre lorte, som et klart udtryk for, at hundene optager meget mere af maden.

Dyrlæge mangler beviser

På Aarhus Dyrehospital oplever dyrlæge Nanna Enemark ikke, at tørfoderet er skidt for hundene. "Det er mit indtryk, at hovedparten af hunde på tørkost lever et godt liv," fortæller hun.

Hun understreger samtidig, at de på Aarhus dyrehospital heller ikke fraråde barf-fodring af hundene. "Jeg kan ikke afvise, at der kan være hunde med særlige behov, eksempelvis allergi, som muligvis ville trives bedre uden tørkost," fortæller Nanna Enemark og fortsætter:

"Som dyrlæger har vi hverken beviser for, at hundene lever dårligt på tørkost, eller at de har bedre af barf, og indtil det er bevist, så kan vi ikke ændre vores anbefalinger, nemlig tørfoder."